Održavanje tetovaže

r

Dva sata nakon tetoviranja možete skinuti foliju koju je majstor stavio preko tetovaže, oprati mlakom vodom bez sapuna i tetovažu namazati tankim slojem Bepanthen masti. Foliju se više ne smije vraćati na tetovažu, niti zamatati nikakvim drugim folijama, gazama, ručnicima i slično. Preko svježe tetovaže dozvoljeno je nositi jedino čistu pamučnu odjeću bez oštrih rubova koji bi mogli dodatno iritirati tetoviranu kožu.

r

Svježi tattoo je poželjno svako jutro oprati čistom, mlakom vodom, bez sapuna i šampona te je osušiti na zraku ili laganim “tapkanjem” papirnatim ručnikom. Klasični ručnici i gaze nisu pogodni za sušenje tetovaže zbog dlačica koje sadrže, a koje mogu dodatno iziritirati svježu tetovažu. Prije tuširanja, tetovažu je potrebno zaštititi debljim slojem Bepanthen masti tako da sapun i šampon ne dotiču direktno svježe tetovirani dio kože. Nakon tuširanja taj višak masti se uklanja čistim rukama ili papirnatim ručnikom.

r

Za održavanje tetovaže koristite isključivo BEPANTHEN MAST, nikakve druge kreme i masti ne dolaze u obzir jer mogu utjecati na kvalitetu tetovaže. Bepanthen mast se nanosi na svježi tattoo nekoliko puta dnevno, punih 14 dana. Mast se nanosi isključivo u tankim slojevima, tako da tetovaža bude samo sjajna (ne smije biti vidljivi sloj masti na tetovaži). U vrijeme zarastanja, tetovaža ne smije biti “suha”, treba je redovito mazati, nekoliko puta dnevno, tako da cijeli dan bude masna. Važno je napomenuti da je za vrijeme zarastanja tetovaže moguće da se višak boje koji izlazi zajedno s limfom iz tetovaže, ocrta na odjeći ili posteljini te je zbog toga preporučljivo nositi tamniju pamučnu odjeću za to vrijeme.

r

Važno je da se prema svježoj tetovaži odnosite kao prema svakoj drugoj površinskoj rani – ne izlažite je prljavštini, prašini, ne dirajte je prljavim rukama, ne grebite ju odjećom ili noktima. Tijekom zarastanja može se pojaviti svrbež, što je normalno, ali je jako bitno da se tetovaža ne češka jer ju lako možete ozlijediti noktima i time uzrokovati krastice i druge probleme koji prilikom zarastanja mogu utjecati na konačni izgled tetovaže. Ako se krastice ipak pojave, ne trgajte ih noktima već pustite da same otpadnu.

r

Nakon tetoviranja treba izbjegavati vježbanje one skupine mišića na kojima se tetovaža nalazi, u razdoblju od 4 do 7 dana. Ako je tetovaža na nozi 2 do 4 dana nakon tetoviranja izbjegavajte oslanjanje na tetoviranu nogu koliko god je moguće i nemojte trčati ili intenzivno vježbati.

r

Tetovažu ne smijete direktno izlagati suncu ili solariju barem tri tjedna ili preporučenih: mjesec dana. Sa svježom tetovažom možete ići na sunčanje jedino ako će biti pokrivena za sunce nepropusnom tkaninom, pod kojom će koža ipak moći i “disati”. Isto vrijedi i za kupanje u moru, bazenu ili jezeru – minimalno 3 tjedna sa svježom tetovažom morate izbjegavati kupanje. Za prva sunčanja nakon što prođe vrijeme zarastanja tetovaže, koristite kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom.

r

Dva tjedna nakon tetoviranja poželjno je svratiti u salon na kontrolu kako bi majstor pregledao tetovažu i utvrdio je li zarastanje proteklo kako bi trebalo. Kontrola nije obavezna. Ako imate bilo kakvo pitanje, nešto vam nije jasno ili jednostavno želite porazgovarati o svojoj tetovaži molimo vas da nas nazovete, pošaljete upit putem e-maila, Facebook – a. Ne pitajte druge “stručnjake”, vaš tattoo majstor će se brinuti o svom radu do kraja procesa.

Ako je tetovaža održavana na preporučeni način, zarastanje će proći bez problema i za 7-12 dana imat ćete novi tattoo vrijedan pokazivanja.

Održavanje piercinga

U tattoo i piercing salonu “Točka” pirsanje se odvija u strogo sterilnim uvjetima. Sve što se koristi tijekom procedure je zapakirano u sterilne vrećice a igle su za jednokratnu upotrebu. Uvijek nam je prva briga kako zaštiti vaše zdravlje a vaš dio posla je tretman piercinga tijekom zacijeljivanja a mi ćemo vas u salonu detaljno upoznati s ispravnim načinom njege.

Njega piercinga (Aftercare)

r

Najvažniji dio njege su oblozi od FIZIOLOŠKE OTOPINE (NaCl). Ovu otopinu soli i vode potrebno je malo zagrijati i raditi obloge od papirnatih maramica, ubrusa ili gaze (nikako ne s vatom- ona se može se omotati oko pirsa i zavući pod njega i tako uzrokovati komplikacije). Oblozi se apliciraju 2 puta dnevno, tijekom 2 tjedna.

Napomena: Ako sami radite fiziološku otopinu, najbliži omjer je da na 1l vode stavljate 1 čajna žličicu soli.

r

Pirsevi tijekom zarastanja luče limfu koja će raditi sitnu krasticu oko nakita. Bitno je ne čupkati i kidati krasticu, treba je razmekšati s toplom vodom i nakon toga kraasticu lagano pokupiti s običnom papirnatom maramicom. Sve dok piercing luči limfu, znači da nije kompletno zacijelio.

r

Octenisept sprej je antiseptic koji služi samo za dezinficiranje kože i sluznice. Može se koristiti kao “prvu pomoć” u postupku njege (u slučaju da ste ga slučajno dotaknuli s prljavim prstima, pretjerano se oznojili ili boravili u prašini), ali ne više od 3 do 4 puta dnevno jer pretjerano isušuje kožu i može izazvati iritaciju. Nikako se ne smije kombinirati s proizvodima na bazi joda jer u kombinaciji mogu izazvati alergijsku reakciju.

r

Pirseve prije svega treba održavati čistima. Tijekom dana treba ispirite ih sa što više tople vode, čistite od limfe, ne dirajte s nečistim prstima i ne stavljajte na njih nikakvu kozmetiku kao što su puderi, kreme, tonici ili sredstva za skidanje šminke koja sadrže alkohol.

r

Nakon tuširanja i pranja kose, ispirite sa što više tople vode kako bi bili sigurni da nikakvi ostatci šampona ili gela za tuširanje nisu ostali na pirsu.

r

Nikako nije preporučljivo nakit vrtjeti, okretati ni natezati. Ako se radi o facijalnim pirsevima, onda je potrebno i često mijenjati jastučnicu prva 2 tjedna te, ako kosa ide preko njih, paziti da je kosa čista.

Pupak

r

Pazite da ga pokriva čista i pamučna odjeća

r

Prva 2 tjedna nije preporučljivo prati se s ničim što sadrži peeling ili aroma therapy gelovima za tuširanje

Bradavice

r

(za žene) nije nužno, ali preporučuje se spavati u grudnjaku prvih nekoliko dana da se ne morate brinuti da li ćete zapeti za piercing u snu, što samo po sebi nije opasno ali može biti bolno

Genitalni piercing

r

Genitalni pirsevi, zbog jake prokrvljenosti, zacjeljuju brže i lakše od drugih pirseva. Potrebno je jedino intenzivno održavati higijenu prva 2 tjedna.

r

Mijenjati dnevne uloške svaka 2-3 sata

r

Prati se sapunima za intimnu njegu

r

Možete koristiti baby vlažne maramice ali ne prečesto da ne bi promijenile pH sluznice

r

Prva 2 tjedna spolni odnosi nisu zabranjeni, ali je dobro biti oprezniji i obavezno koristiti zaštitu

r

Prva 2 tjedna, ne smijete prakticirati ni oralni seks bez zaštite

Oralni piercing

r

Kod bilo kojeg oralnog piercinga strogo su zabranjeni:

  • alkohol (7 dana)
  • droge (14 dana)
  • ljubljenje (7 dana)
  • oralni seks bez zaštite (14 dana)
r

Alkohol i droge su najopasniji kod oralnih pirseva jer šire krvne žile i može doći do nekontroliranog naticanja i krvarenja.

r

Cigarete nisu zabranjene, ali je potrebno nakon svake ispirati usta kako se ostaci nikotina ne bi zadržavali u ustima.

To možete raditi sa:

  • Čajem od kadulje (hladan i nezaslađen)
  • Fiziološkom otopinom (nakon nje isperite s vodom da se sol ne bi zadržavala u ustima)
  • Baby propolis kapi (par kapi u 1 dcl vode)
r

Potrebno je kupiti novu četkicu za zube. U prvih tjedan dana, ne preporučuje se prati zube s pastama za izbjeljivanje jer bi mogle peckati i nagrizati. A takav efekt imaju i gazirana pića.

r

Oralni pirsevi natiču i to u prosjeku traje od 3 do 6 dana. Za to vrijeme hladite ih s hladnom vodom, a naticanje tijekom noći možete ublažiti spavanjem na 2 ili 3 jastuka.

r

Kod pirsanja jezika ( s obzirom na to da jezik najviše natiče od oralnih pirseva) možete svakih 6 sati piti ibuprofen, brufen ili neofen da ublažite naticanje. Nikako ne andol jer on može intenzivirati krvarenje.

r

Jedite uobičajeno, ili koliko vam bol u jeziku dozvoli. Izbjegavajte prevruću i prezačinjenu hranu. Većina ljudi jede mekšu hranu dok je jezik natečen, ali možete konzumirati i krutu hranu. Nikako nije preporučljivo biti na strogoj dijeti koja može izazvati pad imuniteta pa će i piercing puno teže zarastati a nepreporučuje se ni konzumiranje mliječnih proizvoda s velikim udjelom šećera (bez da nakon toga ispirete usta ili perete zube) jer se tako mogu razviti gljivice u ustima.

r

Jezik relativno brzo zarasta zbog jake prokrvljenosti tako da je vaš piercing kroz mjesec i pol već kompletno formiran i poželjno je tada staviti kraću šipkicu nego na početku tako da što manje smeta i da ne lupa o zube jer na taj način može uništiti caklinu.