Održavanje

Upute za održavanje tetovaže

Za održavanje tetovaže koristiti isključivo BEPANTHEN MAST, nikakve druge kreme i masti ne dolaze u obzir jer mogu utjecati na kvalitetu tetovaže. Bepanthen mast se nanosi na svježu tetovažu nekoliko puta dnevno u trajanju od 14 dana. Mast se nanosi isključivo u tankim slojevima, tako da tetovaža bude samo sjajna (ne smije biti vidljivi sloj masti na tetovaži). U vrijeme zarastanja, tetovaža ne smije biti “suha”, treba je redovito mazati, nekoliko puta dnevno, tako da cijeli dan bude masna. Važno je napomenuti da je za vrijeme zarastanja tetovaže moguće da se višak boje koji izlazi zajedno sa limfom iz tetovaže, ocrta na odjeći ili posteljini te je zbog toga preporučljivo nositi tamniju pamučnu odjeću za to vrijeme.
Nakon tetoviranja, foliju koju je majstor stavio preko tetovaže, skinuti nakon 2 sata, tetovažu oprati mlakom vodom bez sapuna i u tankom sloju namazati Bepanthenom. Foliju se više ne smije vraćati na tetovažu. Također, tetovažu se ne smije zamatati nikakvim drugim folijama, gazama, ručnicima i sl. Od sada je preko tetovaže dozvoljeno nositi jedino čistu pamučnu odjeću bez oštrih rubova koji bi mogli dodatno iritirati svježu tetovažu.

Svježu tetovažu je poželjno svako jutro oprati čistom, mlakom vodom, bez sapuna i šampona te je osušiti na zraku ili laganim “tapšanjem” papirnatim ručnikom. Klasični ručnici i gaze nisu pogodni za sušenje tetovaže zbog dlačica koje sadrže, a koje mogu dodatno iziritirati svježu tetovažu. Prilikom tuširanja, tetovažu je potrebno zaštititi od sapuna i šampona, a to možemo na način da se malo debljim slojem Bepanthen masti pokrije tetovaža prije tuširanja tako da sapun i šampon ne dotiču direktno kožu. Nakon tuširanja taj višak masti skinuti čistim rukama ili papirnatim ručnikom. Važno je da se prema svježoj tetovaži odnosi kao prema svakoj drugoj površinskoj rani – da je se ne izlaže prljavštini, prašini, da je se ne dira prljavim rukama, da se ne grebe odjećom ili noktima. U vrijeme zarastanja je moguće da će se pojaviti svrbež, što je normalno, ali je jako bitno da se tetovaža ne češka jer ju je vrlo lako moguće ozlijediti noktima, a što može uzrokovati krastice i druge probleme prilikom zarastanja te utjecati na konačni izgled tetovaže. Ukoliko se krastice ipak pojave, ne ih trgati noktima već pustiti da same otpadnu.

Nakon tetoviranja treba izbjegavati vježbanje one ili onih skupina mišića na kojima se tetovaža nalazi, u razdoblju od 4-7 dana. Ukoliko je tetovaža na nozi, 2 do 4 dana nakon tetoviranja izbjegavati oslanjanje na tetoviranu nogu koliko god je to moguće, hodanje, trčanje, ili bilo kakvo drugo vježbanje.

3 tjedna do mjesec dana nakon tetoviranja tetovažu se ne smije direktno izlagati suncu ili solariju. Sa svježom tetovažom možete ići na sunčanje jedino ako će biti pokrivena za sunce nepropusnom tkaninom, a pod kojom će ipak moći i “disati”. Isto vrijedi i za more, bazene te stajaće vode tipa jezera – minimalno 3 tjedna se tetovažu ne smije izlagati bilo kojoj od navedenih situacija. Za prva sunčanja nakon što prođe vrijeme zarastanja tetovaže, koristiti kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom.

Poželjno je 2 tjedna nakon tetoviranja svratiti u salon na kontrolu kako bi majstor pogledao tetovažu i utvrdio je li zarastanje proteklo kako bi trebalo. Kontrola nije obavezna. Ako imate bilo kakvih pitanja i nejasnoća, molimo vas da nas nazovete, pošaljete upit putem e-maila, Facebook – a i sl., samo nemojte savjete tražiti od poznanika i drugih salona.
Ako je tetovaža održavana na preporučeni način, zarastanje bi trebalo proteći bez problema te za 7-12 dana potpuno zarasti.

Upute za održavanje Piercinga

U tattoo i piercing salonu “Točka” pirsanje se odvija u strogo sterilnim uvjetima. Sve što se koristi tokom same procedure je zapakirano u sterilne vrećice i igle su za jednokratnu upotrebu. To je važno kako biste Vi bili sigurni da neće doći do nikakve zaraze tokom procedure te da bi zaštitili i sebe i Vas.
Ono kako ćete ga vi paziti nakon je najveći dio posla i zbog toga u salonu morate biti upoznati sa ispavnim načinom njege.

Njega piercinga (Aftercare)

OPĆE UPUTE

Veći i najvažniji dio njege se bazira na oblozima od FIZIOLOŠKE OTOPINE (NaCl) što je u biti otopina soli i vode. Potrebno ju je malo zagrijati i raditi obloge sa papirnatom maramicom, ubrusom ili gazom (nikako ne sa vaticama ni blazinicama da se niti od vate ne bi omotale oko pirsa ili zavukle unutra). Najidealnije bi bilo raditi ih 2 puta dnevno, prva 2 tjedna.
Napomena: Ako sami radite fiziološku doma, najbliži omjer je da na 1l vode ide 1 čajna žličica soli.

Pirsevi tokom zarastanja luče limfu koja će raditi sitnu krasticu oko nakita. Bitno je ne čupkati i kidati tu krasticu, nego ju prvo razmekšati sa toplom vodom i nakon toga ju lagano pokupiti sa običnom papirnatom maramicom. Dokle god piercing luči limfu, znači da nije kompletno zacijelio.

Octenisept sprej je antiseptic koji služi samo za dezinficiranje kože i sluznice. Može se koristiti kao “prvu pomoć” u postupku njege (u slučaju da ste ga slučajno taknuli sa prljavim prstima, pretjerano se oznojili, boravili u prašini ili dlakama), ali ne više od 3-4 puta dnevno jer pretjerano isušuje kožu i može izazvati crvenilo i iritaciju. Također treba paziti da ga se ne kombinira sa ničim na bazi joda jer u kombinaciji mogu izazvati alergijsku reakciju.

Pirseve prije svega treba održavati čistima. Što znači da tokom dana treba ispirati sa što više tople vode, čistiti od limfe, ne dirati sa prljavim prstima i ne stavljati na njih nikakvu kozmetiku kao što su puderi, kreme, tonici i sredstva za skidanje šminke koji sadrže alkohol itd.
Nakon tuširanja i pranja kose, potrebno je ispirati sa što više tople vode da bi bili sigurni da nikakvi ostatci šampona ili gela za tuširanje neće ostati na pirsu.
Nikako nije preporučljivo nakit vrtiti, okretati ni natezati. Dirati samo sa čistim rukama. Ako se radi o facijalnim pirsevima, onda je potrebno i često mijenjati jastučnicu prva 2 tjedna te ako kosa ide preko njih, paziti da je kosa čista.

PUPAK

Paziti da je roba koja ide preko čista I pamučna
Prva 2 tjedna nije preporučljivo prati se sa ničim što sadrži peeling ili aroma therapy gelovima za tuširanje

BRADAVICE

(za žene) nije nužno, ali preporučuje se spavati u grudnjaku prvih nekoliko dana jer na taj način se ne morate brinuti da ćete zapeti za piercing po noći što nije opasno, samo je bolno

GENITALNI PIERCING

Genitali pirsevi, zbog jake prokrvljenosti, zacijeljuju brže I lakše od drugih pirseva. Potrebno je jedino pretjerano održavati higijenu prva 2 tjedna.
Mijenjati dnevne uloške svaka 2-3 sata
Prati se sapunima za intimnu njegu
Koristiti baby vlažne maramice i to ne prečesto da ne bi promijenile pH sluznice
Prva 2 tjedna spolni odnosi nisu zabranjeni, ali je dobro biti oprezniji i obavezno korisiti zaštitu
Isto tako, prva 2 tjedna, ne smijete prakticirati ni oralni seks bez zaštite

ORALNI PIERCING

Kod bilo kojeg oralnog piercinga strogo su zabranjeni:
-alkohol (7 dana)
-droge (14 dana)
– ljubljenje (7 dana)
– oralni seks bez zaštite (14 dana)
Alkohol i droge su najopasniji kod oralnih pirseva jer šire krvne žile i može doći do nekontroliranog naticanja i krvarenja.
Cigarete nisu zabranjene, ali je potrebno nakon svake ispirati usta kako se ostaci nikotina ne bi zadržavali u ustima. To možete raditi sa:
Čajem od kadulje (hladan i nezaslađen)
Fiziološka otopina (nakon nje isprati i sa vodom da se sol ne bi zadržavala u ustima)
Baby propolis kapi (par kapi u 1 dcl vode)
Potrebno je kupiti novu četkicu za zube. U prvih tjedan dana, ne preporučuje se prati zube sa pastama za izbjeljivanje jer bi mogle peckati i nagrizati. Isto tako I gazirana pića.
Oralni pirsevi natiču i to u prosjeku traje od 3-6 dana. Za to vrijeme, dobro ih je što više hladiti sa hladnom vodom. Naticanje tokom noći se može ublažiti spavanjem na 2 ili 3 jastuka.
Kod pirsanja jezika ( s obzirom da jezik najviše natiče od oralnih pirseva) može se i svakih 6 sati piti ibuprofen, brufen ili neofen da ublaži naticanje. Nikako ne andol jer on može izazvati krvarenje.
Jesti možete onoliko normalno koliko vam to jezik bude dopuštao. Jedino što je bitno je da ne jedete prevruću i prezačinjenu hranu. Većina ljudi jede mekšu hranu dok je jezik natečen, ali može se jesti i kruta hrana. Samo ćete ju polakše žvakati. Nikako nije preporučljivo biti na strogoj dijeti jer bez imuniteta će piercing puno teže zarastati te jesti samo mliječne proizvoda koji imaju puno šećera u sebi (bez da nakon toga ispirete usta ili perete zube) jer se na taj način mogu razviti gljivice u ustima.
Jezik relativno brzo zarasta zbog jake prokrvljenosti tako da je vaš piercing kroz mjesec i pol već kompletno formiran i poželjno je tada staviti kraću šipkicu nego na početku tako da što manje smeta i da ne lupa o zube jer na taj način može uništiti caklinu.

tattoo točkaTattoo & piercing studio "Točka"

Kontakt & mapa:

mapaTattoo & piercing
studio "Točka"
Korzo 22
51000 Rijeka
Croatia

Radno Vrijeme:

pon – pet: 10.00 – 20.00 h
subota: 10.00 – 17.00 h

Telefon:

051 211-180
091 156 94 26

E-mail

rijekatattoo@gmail.com
tattoo.magazin@gmail.com

Tattoo studio Točka on social networks:

facebook logo twitter logo myspace logo

Kontakt:

Vaše ime (obavezno)

Vaš e-mail (obavezno)

Vaša poruka